Najnowsze wpisy

rspo wysłana przez andrzejewskim
[11 Maj 2017, 13:23:31 ]


Odp: słonecznik łuskany czy nie? wysłana przez Oliwek
[21 Wrzesień 2016, 08:32:08 ]


Odp: Olej z facelii wysłana przez Oliwek
[21 Wrzesień 2016, 08:18:17 ]


słonecznik łuskany czy nie? wysłana przez lary79
[08 Wrzesień 2016, 14:32:39 ]


Garść ciekawych informacji wysłana przez alchymista
[03 Wrzesień 2016, 07:39:37 ]

Zobacz strony

Raz23.pl - Prawda jest tylko jedna
Błonnik - Zdrowe Oczyszczanie – Skuteczne Odchudzanie
Żołynia - Strona i Forum mieszkańców gminy

Zobacz koniecznie


Wyślij odpowiedź

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Uwaga: ta wiadomość nie zostanie pokazana dopóki nie będzie zaakceptowana przez moderatora.

Nazwa:
Email:
Temat:
Ikona wiadomości:

Załącz:
(Wyczyść załącznik)
(więcej załączników)
Ograniczenia: 4 załączniki na wiadomość, maksymalny rozmiar wszystkich załączników 192KB, maksymalny rozmiar jednego załącznika 128KB
Wszystkie załączone pliki nie zostaną wyświetlone do czasu zatwierdzenia ich przez moderatora.
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek

Wpisz litery widoczne na obrazku:
Najbardziej zielona pora roku::

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć


Podgląd wątku

Wysłany przez: Dominika
« dnia: 07 Listopad 2014, 15:17:31  »

Dzięki za odpowiedź. Wikipedię i inne portale już prześledziłam:)

Napisałam do Piteby do Holandii z tym samym zapytaniem. Dzisiaj dostałam odpowiedź: "Da się wyciskać skórki, ale radzimy użyć nowych dostawek  tj. D2 lub D3 do świeżych owoców. Ważne jest aby używać tylko pomarańczową, cienką część, ponieważ  biała nie zawiera oleju."

Jeśli macie taką wyciskarkę to byłabym wdzięczna za przetestowanie. Potrzebuję ją zakupić tylko  do tego celu :)
Wysłany przez: Oliwek
« dnia: 06 Listopad 2014, 22:20:08  »

Witam.
W wikipedii znalazłem coś takiego:
"Wytłaczanie naowocni przeprowadza się zwykle po jej wstępnym mechanicznym oddzieleniu od reszty owocu. Na początku XX w. były to czynności wykonywane w 80–90% ręcznie. Najczęściej owoce przecinano na połowy (della scorza in due) i wykrawano miąższ specjalną łyżką. Po ok. 4–5 h naowocnię wyciskano, stosując rękawiczkę z przyklejonym pumeksem do ścierania powierzchni skórki, zawierającej komórki olejkowe, oraz gąbki – do zbierania wydzielonego olejku. Jeszcze w 1939 tą metodą otrzymywano 20–25% olejku cytrynowego[7].

Stosowane są maszyny do wyciskania olejków o bardzo zróżnicowanej konstrukcji, które ogólnie dzieli się na dwa typy:

sfumatrici – wyciskanie połówek naowocni
pellatrici – przerabianie całych owoców
W drugim przypadku bywa stosowane np. ścieranie zewnętrznej części skórki w ruchu obrotowym, a następnie wyciskanie olejku z otrzymanej mączki w prasie hydraulicznej...


Myślę,że jest potrzebna baaardzo duża ilość owoców (skórek) cytrusowych.

 
Zastanawiam się czy wyciskarka piteba poradziłaby sobie z takim wyzwaniem?
Gdy tylko zbiorę odpowiednią ilość tej tzw. naowocni - sprawdzę czy piteba jest stworzona również do wygniatania olejków cytrusowych...

Zastanawiam się, czy z wysuszonych skórek można coś wygnieść. Jak myślicie?
Wysłany przez: Dominika
« dnia: 05 Listopad 2014, 13:40:59  »

Czy ktoś z Was próbował robić olej/olejek ze skórek po cytrusach?

Olejek cytrusowy można podobno uzyskać metodą wytłaczania naowocni na zimno.
Zastanawiam się czy wyciskarka piteba poradziłaby sobie z takim wyzwaniem?