Autor Wątek: Olej do pieczenia?  (Przeczytany 1072 razy)

Oliwek

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 64
  • Gdybym tylko miał więcej oleju w głowie!!!
Olej do pieczenia?
« dnia: 18 Grudzień 2013, 21:24:02 »
Olej rzepakowy polecany jest do smażenia, ale tak się zastanawiam:  :-\  czy właściwie na oleju nierafinowanym  (zimno-tłoczonym, nieoczyszczonym) warto smażyć?
- Smażąc pozbędziemy się większości pozytywnych właściwości oleju - kwasy NNKT giną już w temperaturze powyżej 40 oC.

- Temperatura "przypalania się" jest niższa więc istnieje możliwość niedosmażenia potrawy - no, ale niektórzy lubią krwiste.


Smak pewnie jest inny, i dodatkowo nie zjadamy przemysłowych polepszaczy.


Czy macie własne doświadczenia w tym temacie?
Powiedz człowiekowi, że na niebie jest gwiazd 978301246569987 a uwierzy.
Ale napisz kartkę „Świeżo malowane”, a sprawdzi palcem i powala się.

Raz23.pl     Błonnik Witalny     Żołynia

Nufonpranee

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Olej do pieczenia?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpień 2018, 09:22:09 »
I read this very much. It is really helpful that I admit it's great.