Autor Wątek: jak filtrowac wyciśnięty olej?  (Przeczytany 1115 razy)

zapach oleju rzepakowego

  • Gość
jak filtrowac wyciśnięty olej?
« dnia: 05 Luty 2015, 22:42:26 »
Wycisnąłem olej rzepakowy (do rzeczy, bez ogrzewania wyciskarki). Po 1/2 dniach olej wyklarował się. Tylko zapach trochę dziwny. W oleju okazało się sporo śmieci. Dziś przefiltruję przez filter do kawy.
Mam wrażenie, że coś nie tak z filtrowaniem?
Albo nasienie było nieodpowiednie?

Oliwek

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 64
  • Gdybym tylko miał więcej oleju w głowie!!!
Odp: jak filtrowac wyciśnięty olej?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2015, 22:38:15 »
Olej rzepakowy ma przeważnie dziwny zapach. Wydaje mi się, że to zależy głównie od ziarna. Na 4 źródła z których miałem ziarno tylko z jednego olej był smaczny i pachnący./przynajmniej tak mi się wydawało/
Przefiltrowanie - tak jak mówisz - filtrem do kawy trochę usunie tą "dziwność" zapachu, no i oczywiście śmieci.
 
Osobiście to filtruję tylko olej rzepakowy i słonecznik.
Rzepakowy ze względu na zapach , a słonecznikowy aby pozbyć się gorzkiego posmaku i przyśpieszyć oczyszczenie.
Lniany, konopny, orzechowy ma bogatszy aromat gdy nie jest oczyszczony
Powiedz człowiekowi, że na niebie jest gwiazd 978301246569987 a uwierzy.
Ale napisz kartkę „Świeżo malowane”, a sprawdzi palcem i powala się.

Raz23.pl     Błonnik Witalny     Żołynia

towarzysz0

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: jak filtrowac wyciśnięty olej?
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2015, 19:26:39 »
Pociesza mnie ta informacja. Początkowo odrzucił mnie ten dziwny zapach. Po filtrowaniu jest on nadal odczuwalny, ale istotnie mniej. Jest intensywnie żółty. Dodałem go do kapusty kiszonej, smakowało.
Jeszcze żóna nie wypróbowała w smażeniu.
Ziarno zaś wziąłem pierwsze lepsze, pierwotnie miało ono służyć dla podkarmiania bydła. Więc, możliwe, nie było najlepszym dla tłoczenia oleju.
Latem kupiłem lnicznik, lada dzień wypróbuję.